
AJOKIELTO: Ajokortti ei lähde pienistä toistuvista ylinopeuksista
Ajokielto määrätään toistuvasti ylinopeutta ajavalle. Poliisi määrää ajokieltoon, jos kuljettaja on syyllistynyt moottorikäyttöistä kulkuneuvoa kuljettaessaan
- 2 vuoden aikana 4 kertaa tai
- 1 vuoden aikana 3 kertaa
nopeusrajoituksen rikkomiseen, joissa ylinopeutta on todettu 20-60 km/h nopeurajoitusalueella yli 10 km/h tai 70-120 km/h nopeusrajoitusalueella yli 15 km/h.
Kortti pois nuorilta herkemmin
Mikäli auton ajo-oikeus ei ole ehtinyt olla voimassa kahta vuotta, kortti otetaan pois herkemmin. Tällaisissa tapauksissa kuljettaja määrätään ajokieltoon, jos hän syyllistyy
- 2 vuoden aikana 3 kertaa tai
- 1 vuoden aikana 2 kertaa
nopeusrajoituksen rikkomiseen, joissa ylinopeutta on todettu 20-60 km/h nopeurajoitusalueella yli 10 km/h tai 70-120 km/h nopeusrajoitusalueella yli 15 km/h (1.6.2020).
Sama sääntö koskee kahden vuoden ajan ajo-oikeuden myöntämisestä sellaista moottoripyörän kuljettajaa, jolla ei ole auton ajo-oikeutta.
Vähäisiä ylinopeuksia ei lasketa mukaan kertymään
Toistuviin rikkomuksiin ei lasketa
- enintään 60 km/h nopeusrajoitusalueella enintään 10 km/h ylinopeuksia tai
- yli 60 km/h nopeusrajoitusalueella enintään 15 km/h ylinopeuksia.
Käytännössä tämä merkitsee sitä, että ajokiellolta välttyy jatkossa silloin, jos liikennevirhemaksuja on saanut vähäisistä ylinopeuksista, kun ylinopeutta on ollut enintään 10 km/h (10-60 km nopeusrajoitusalueella) tai enintään 15 km/h (70-120 km nopeusrajoitusalueella).
Myös matkapuhelimen käytöstä ”virhepisteitä”
Huomionarvoista on, että virhekertymään vaikuttaa myös matkapuhelimen käyttö ajon aikana, tieliikenteen sosiaalilainsäädännön rikkominen (ajo- ja lepoaika-asiat) sekä punaisia valoja päin ajaminen.
Toistuviin liikennerikkomuksiin luetaan myös liikenneturvallisuuden vaarantamiset, ammattipätevyyssäännösten rikkomiset, vaarallisten aineiden kuljetusrikkomukset ja tutkanpaljastimen käyttö.
Törkeät liikennerikokset
Mikäli ylinopeutta on reilusti, ajokielto voidaan määrätä heti poliisin toimesta alkavaksi jo tapahtumapaikalla. Vastaavasti menetellään törkeissä liiketurvallisuuden vaarantamisissa ja rattijuopumusrikoksissa.
Ajokiellon kesto
Toistuvista rikkeistä ajokiellon kestoa määrättäessä otetaan huomioon käsiteltävänä olevien tekojen ja rikkomusten määrä ja päiväsakkojen lukumäärä. Ajokielto on ajokorttilain 66 §:n perusteella vähintään yksi ja enintään kuusi kuukautta.