KYSYMYS OIKEUDENKÄYNTIKULUISTA JA ASIANAJOKULUISTA: Riitaedellytys ja oikeusturvakuutus

Ostin omakotitalon vuosi sitten. Nyt talo on osoittautumassa hometaloksi. Minulla on oikeusturvavakuutus. Olen käsittänyt, että vakuutus korvaa lakimieskulut vasta käräjäoikeudessa. Tästä johtuen en uskalla vielä lakimiestä palkata. Olenko ymmärtänyt asian oikein?

Yksityishenkilön oikeusturvavakuutus sisältyy usein kotivakuutukseen. Joillakin vakuutusyhtiöllä vakuutus on ostettava erikseen. Vakuutusturvan voi tarkistaa vakuutuskirjasta tai vakuutusyhtiöstä.

Vakuutusehtojen mukaan oikeusturvavakuutuksen käyttäminen edellyttää asian riitaisuutta. Riitaisuus ei kuitenkaan tarkoita sitä, että riidan on tullut edetä käräjäoikeuteen.

Riitaedellytys täyttyy silloin, kun asiassa on esitetty kirjallinen vaatimus ja vaatimus on kirjallisesti kiistetty.

Kysyjä voi toki ensi vaiheessa lähestyä ja reklamoida myyjää itsekin. Pattitilanteessa, ja viimeistään siinä vaiheessa, kun vastapuoli on palkannut itselleen lakimiehen, suosittelen kysyjää kääntymään oman asianajajan puoleen.

Mikäli vaatimuksenne kiistetään, asianajajasi tekee puolestasi vahinkoilmoituksen oikeusturvayhtiölle.

Melko usein kiinteistökauppariidat sovitaan käräjäoikeuden ulkopuolella. Ennen sovintoa lakimiehesi on tarvittaessa vakuutusyhtiöösi yhteydessä. Sovinnon lopputuloksesta riippuu, hyväksyykö vakuutusyhtiö esimerkiksi sen, että osapuolet vastaavat itse asianajokuluistaan.

Jos vakuutusyhtiö edellä todetun sovinnon hyväksyy, kysyjän maksettavaksi jää vakuutuksen omavastuuosuus, joka on vakuutusyhtiökohtaisesti 15-20 prosenttia omista asianajokuluista. Minimiomavastuu on usein parin sadan euron kieppeillä.

Tietyillä vakuutusyhtiöillä on rajoituksia siinä, kuinka paljon asianajokuluja voidaan maksimissaan korvata ennen käräjäoikeuden pääkäsittelyä kertyneistä toimenpiteistä.