KIINTEISTÖKAUPPARIIDAT: Esimerkkejä Asianajotoimisto Talviaron hoitamista oikeudenkäynneistä 2000-2010
Kiinteistökauppariidat. Asianajotoimisto Talviaro Oy on hoitanut useita satoja taloriitoja. Tutuiksi ovat tulleet eri aikakausien ongelmat.
Riidan kohteina ovat olleet mm: Matalaperustus, valesokkeli, puutteellinen tuuletus ulkoseinissä ja yläpohjassa, kattovuodot, ilmavuodot, homeoireet, homeen haju, myyjän tiedonantovelvollisuus, ostajan selonottovelvollisuus, kuntotutkimus ja sen merkitys, hinnanalennus tai kaupan purku. Alta näet esimerkkejä hoidetuista tapauksista vuosina 2000-10.
1. Matalaperusteinen omakotitalo Keiteleellä, hoidettu vuonna 2002
Asiakkaina olivat talon muutaman vuoden omistaneet myyjät. Talo oli pahoin kosteusvaurioitunut alapohjasta lähinnä ulkoapäin tulevien vajovesien johdosta.
Ensiksi asiassa tehtiin sovinto viimeisimmän ostajan kanssa. Tämän jälkeen käynnistin myyjien puolesta oikeusprosessin heille talon myyneitä omistajia kohtaan.
Asiassa päädyttiin käräjäoikeuskäsittelyn loppuvaiheessa sovintoon huomattavasta hinnanalennuksesta, mikä vyörytettiin edelleen viimeisimmälle ostajalle.
Asiassa ratkaisevassa asemassa olivat asiantuntijalausunnot. Asiantuntijoina käytettiin keskisuomalaista tavarantarkastajaa sekä jyväskyläläistä talotekniikan lisensiaattia.
Päämiesteni asianajokulut katettiin valtion varoista maksetusta julkisesta oikeusavusta.
2. Seinän puutteelinen tuuletus, ensiasunto Äänekoskella, v. 2003
Asiakkaina olivat 1930-luvulla rakennetun talon ensiasunnokseen ostanut nuoripari. Ongelmana oli seinärakenteiden virheellinen lisäeristäminen ja siitä seurannut seinärakenteiden homehtuminen.
Katsoimme myyjän kuin myös kiinteistönvälittäjän olleen tietoisia seinärakenteiden virheellisyydestä, joskin myyjä kielsi tietoisuutensa.
Asiassa pyrittiin sovintoon myyjien kanssa käräjäoikeuden ulkopuolella. Sovinto syntyi kuitenkin vasta kanteen nostamisen jälkeen ja myyjä suoritti myyjille hinnanalennusta talon ikä huomioiden n. 10.000 euroa.
Päämiesteni asianajokulut maksettiin heidän oikeusturvavakuutuksestaan. Omavastuuosuudesta heille jäi maksettavaa alle 500 euroa.
3. Tuplamuovi seinässä, vapaaehtoinen kaupanpurku, Kokkola 2004
Asiakkainani oli eläkkeellä oleva pariskunta, joka oli myynyt pitkään omistamansa omakotitalon Kokkolassa. Ostajat vaativat kaupan purkua ja kiinteistöön sijoittamiaan n. 15.000 euron kustannuksia.
Ostajien mukaan talo oli rakennettu ilmatiiviksi siten, että siinä oli tiivis höyrynsulkumuovia vastaava paperi sekä sisä- että ulkoseinärakenteessa.
Kauppa purettiin vapaaehtoisesti siten, että ostajille palautettiin ainostaan kauppahinta korottomana. Muita korvauksia tai kiinteistön sijoitettuja kustannuksia ei ostajille maksettu.
Pariskunta möi talon edelleen pojalleen, joka remontoi talon asuinkelpoiseksi.
Päämiesteni asianajokulut maksettiin oikeusturvavakuutuksesta. Omavastuu asian hoidosta oli n. 700 euroa.
4. Epämääräinen lisäeristys, v. 2005
Asiakkaana oli 1970-luvulla rakennetun omakotitalon ostaja. Ostaja oli pesuhuoneremonttiin ryhtyessään havainnut, että eristeinä oli käytetty mitä eriskummallisimpia aineksia. Seinärakenteista löytyi mm. vaahtomuovipatja. Höyrynsulkumuovina oli käytetty eristevillan pakkausmuovia.
Talon rakentaneen myyjän kanssa päästiin sovintoon heti ensimmäisen yhteydenottoni jälkeen. Myyjä suoritti ostajalle hinnanalennusta 15.000 euroa.
Päämieheni asianajokulut asian hoitamisesta olivat n. 500 euroa.
5. Ongelmia viemäristössä, v. 2006
Asiakkainani olivat 1990-luvulla rakennetun edustavan kivitalon ostajat. Talon kellarikerros oli rakennettu kaupungin viemäriverkoston alapuolelle, joten jäteveden pumppaaminen tapahtui koneellisesti.
Kaupan jälkeen ostajat havaitsivat outoa pulputusta keittiön lavuaarista sekä hajuhaittoja. Viemärit kuvattiin, mistä ilmeni viemärin painuminen sekä muita lvi-teknisiä virheitä ja puutteita.
Asiassa saavutettiin sovinto juuri ennen todistajien kuulemista käräjäoikeudessa. Sovinnossa myyjät suorittivat ostajille hinnanalennusta n. 6.000 euroa.
Päämiesteni asianajokulut maksettiin oikeusturvavakuutuksesta. Omavastuu asian hoidosta oli n. 800 euroa.
6. Kuntotarkastettu, matalalle perustettu omakotitalo, v. 2006-08
Asiakkaina 1970-luvulla rakennettun matalaperusteisen talon ostanut perhe. Talossa oli suoritettu ennen kauppaa kuntotarkastus, jossa oli todettu mm. ettei tarkastuksessa havaittu seikkoja, jotka vaikuttaisivat asumiseen tai terveyteen.
Toisaalta kuntotarkastuksessa oli lueteltu muutamia korjauksia vaativia virheitä tai puutteita.
Kaupan jälkeen kuitenkin ilmeni, että talo oli pahoin kosteusvaurioitunut. Talossa ei ollut salaojia.
Asiantuntijoiden mukaan talolla on käytännössä vain tontin ja liittymien arvo.
Oikeudellisesti kyse oli ostajan selonottovelvollisuudesta. Rakennusteknisesti ja näytöllisesti kyse oli siitä, oliko talo kosteusvaurioitunut jo kaupantekohetkellä vai vasta sen jälkeen.
Kanne kaupan purkamisesta hylättiin käräjäoikeudessa. Vaasan hovioikeus kuitenkin purkasi kaupan syksyllä 2008 ja myyjät velvoitettiin palauttamaan koko kauppahinta ostajille.
Päämieheni asianajokulut kattettiin valtion varoista maksettavasta julkisesta oikeusavusta.
7. Katon puutteellinen tuuletus, huolia Pohjanmaalla, v. 2007-10
Viime talvet ovat olleet hyvin vähälumisia, mutta sitäkin vetisimpiä. Katon virheellisyyteen liittyviä juttuja on ollut viime aikoina paljon. Yleinen ongelma katoille on ollut se, ettei talon yläpohja ole tuulettunut. Tuuletus on ollut usein alkujaan olemassa, mutta remontin ja lisäeristämisen yhteydessä se on ”muurattu” umpeen.
Vuonna 2007 tehtiin parikin kattoon liittyvää sovintoa asianajaja Talviaron toimiessa ostajien asiamiehenä. Rintamiestalon kattoon liittyvässäM riidassa myyjä suoritti vapaaehtoisesti 5.000 euron hinnanalennuksen ennen käräjäjöintiä ja 1980-luvulla rakennetun peltikattoisen hirsitalon myyjä 9.000 euron hinnanalennuksen käräjäoikeuden vahvistamassa sovinnossa.
Yhtäläistä molemmille tapauksille oli se, että kummassakin tapauksessa ostajat olivat ottaneet oikeusturvavakuutuksen liian myöhään eli vasta ostettuaan talon. Näin vakuutus ei korvannut heidän asianajokulujaan.
8. Tasonparannus ja arvonnousu, Tervakoski v. 2009
Asianajaja Talviaro avusti kiinteistökaupassa 1920-luvulla rakennetun hirsitalon myyjiä. Ostajat vaativat kaupassa merkittävää hinnanalennusta katon ja seinien osalta. Ostajat näkivät virheeksi sen, ettei talon seinissä ollut tuuletusta. Lisäksi he vaativat konesaumatun peltikaton uusimiskustannuksia täysimääräisesti myyjiltä. Oikeus leikkasi merkittävästi ostajien vaatimuksia katon osalta. Tuuletusvälin lisäämisen liittyvän vaatimuksen oikeus hylkäsi.
9. Maanvaraisen laatan vuorivillaeristys, Pyhäsalmi & Haapajärvi
Edellä on vain osa Asianajotoimisto Talviaro Oy:n hoitamista jutuista. Hyvinkin voidaan sanoa, että kymmenen vuoden aikana asianajaja Talviarolle ovat tulleet tutuksi kaikki rakennustemme murheenkryynit eri vuosikymmeninä. Erityisen riskialtis on 1960- ja 1970-luvuilla yleisesti käytössä ollut maanvaraisten laattojen pikeäminen, koolaus ja lämpöeristäminen. Vuosien saatossa piki on alkanut irtoamaan, mikä on johtanut joskus laajoihinkin vaurioihin. Osa rakennusalan asiantuntijoista on sitä mieltä, että ainoa korjaustapa on radikaali laatan purkaminen, täyttöhiekan vaihtaminen ja uuden lattian valaminen. Toiset rakennusalan ammattilaiset katsovat, että kapselointikin riittää. Tuomioistuinten ratkaisuja on tältä osin vaikea ennakkoida.
10. Lämpövuodot ja ilmavuodot, Kauhava ja Vantaa 2009-10
Uusi tekniikka paljastaa aiempaa tarkemmin kiinteistön virheet. Lämpökamerakuvauksen avulla voidaan varmistaa, onko esim.seinän ja lattian liitoksissa ns. kylmäsilta tai onko talon eristys puutteelinen. Asianajotoimisto Talviaro on hoitanut myös lämpövuotoihin liittyviä riitoja.
Ongelmia talokaupoissa?
Me tiedämme, kuinka kiinteistökauppariidat hoidetaan. Toimialueemme kiinteistökauppariidoissa on koko Suomi.
Kysy neuvoa!