Lakineuvot Kysy!


Elatuslaskuri
Asianajotoimisto Talviaron kehittämä palvelu lastenvalvojille ja lakimiehille. Tutustu »


KYSYMYS TYÖSUHTEEN PÄÄTTÄMISESTÄ: Irtisanominen ilman varoitusta, työtehtävien laiminlyönti, pikkujoulut

Tulosta

15.11.2011 

Firman pikkujouluissa tuli juhlittua vähän liian railakkaasti ja seuraavana päivänä en kyennyt töihin. En ilmoittanut työnantajalle syytä poissaolooni. Voidaanko minut tämän vuoksi irtisanoa?

Työnantaja ei saa irtisanoa työsopimusta ilman erityisen painavaa syytä. Työsopimuslaissa ei ole määritelty, minkälaisia työntekijän henkilöön tai hänen käyttäytymiseensä liittyviä syitä voitaisiin pitää riittävinä irtisanomisperusteina.

Sen sijaan oikeuskäytännössä irtisanomiseen ovat oikeuttaneet esimerkiksi töiden laiminlyönti, ilmeinen huolimattomuus työssä, epärehellisyys ja perusteeton poissaolo. Näidenkin seikkojen tulee luonnollisesti täyttää erityisen painavuuden vaatimus.

Työntekijän laiminlyönnin tai rikkeen vakavuutta arvioitaessa on kussakin yksittäistapauksessa otettava huomioon mm. työntekijän tekemän työn luonne, hänen asemansa yrityksen organisaatiossa, työalan mahdolliset erityispiirteet, olot, joissa työtä laiminlyönnin sattuessa tehtiin sekä laiminlyönnin tai rikkeen vaikutukset työnantajan tai työtovereitten kannalta.

Ellei työntekijän käyttäytyminen ole erityisen törkeää, edellytetään yleensä, että työnantajan on ensin annettava työntekijälle selkeä varoitus tämän rikkeen johdosta ja näin varattava hänelle mahdollisuus korjata käyttäytymisensä.

Ellei kysyjä ole aiemmin syyllistynyt vastaaviin rikkeisiin eikä hänelle ole annettu varoitusta, katsoisin, ettei työnantajalla ole perustetta irtisanomiselle pikkujoulun venähtämisestä huolimatta. Varoituksen paikka tämä toki on.

 

 

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: atype

Filename: layouts/footer_lakineuvo.php

Line Number: 2

Ajankohtaista

02.10.2016
OTM, lupalakimies Theresa Bergroth-Penttilä jälleen palveluksessasi

04.07.2016
Olemme lomalla heinäkuun loppuun saakka

18.01.2016
Muutos puhelin- ja faksinumeroissa - 010-alkuiset numerot poistuneet käytöstä


Katso kaikki ajankohtaiset >


 

Oliko lakineuvosta apua?
Jäikö jokin askarruttaan Sinua...

Ota yhteyttä ja kysy neuvoa!

 Vastuunrajoituslauseke

Näiden sivujen artikkelit ja lakineuvot ovat yleisiä oikeusohjeita, jotka eivät sovellu sellaisenaan käytettäväksi yksittäis-tapauksessa.

Laki- tai vero-ongelmassa on aina syytä kääntyä asianajajan puoleen.

Asianajotoimisto Talviaro Oy, asianajaja Mika Talviaro tai lakineuvo.fi eivät vastaa artikkeleiden tai lakineuvojen puutteellisuuksista tai virheellisyyksistä.Lakineuvopuhelin Offline
Vastuunrajoitus | Julkaisija ja vastaava toimittaja | Hyvä asianajajatapa
© Asianajotoimisto Talviaro Oy