OIKEUDENKÄYNNIT: Julkinen oikeusapu ja maksuton oikeudenkäynti

Tulosta

28.12.2009

Oikeusapua myönnetään henkilölle, joka tarvitsee asiantuntevaa apua oikeudellisessa asiassa ja joka ei taloudellisesta tilanteestaan johtuen kykene itse maksamaan asian hoitamisesta aiheutuneita menoja.

Yksinäinen henkilö saa oikeusapua maksutta, mikäli hänen vähennysten jälkeiset käyttövaransa ovat enintään 700 euroa kuukaudessa. Valtio maksaa osan kustannuksista vielä 1 500 euron nettotuloilla. Tuolloin yksinäisen on maksettava itse kuluista 75 prosenttia. Alin omavastuuosuus on 20 prosenttia.

Omaisuus ja etenkin tilivarat vaikuttavat oikeusapuun. Mahdollinen oikeusturvavakuutus on ensisijainen oikeusapuun nähden. Muissa kuin rikosjutuissa myös puolison tulot otetaan huomioon omavastuuta laskettaessa.

Oikeusapu kattaa oman oikeudenkäyntiavustajan palkkion ja kulukorvauksen sekä oikeudenkäyntimaksun. Vastapuolen kuluja oikeusapu ei korvaa.

Tuomioistuimissa käsiteltävissä asioissa oikeusapua voivat antaa niin valtion palveluksessa olevat julkiset oikeusavustajat kuin yksityiset lakimiehetkin. Tuomioistuimen ulkopuolella käsiteltävissä asioissa oikeusapua voi antaa yleensä vain julkinen oikeusavustaja.

Oikeusapua haetaan oikeusaputoimistolta. Apua tarvitseva voi kääntyä halutessaan suoraan myös asianajajan puoleen. Asianajaja opastaa oikeusavun hakemisessa.

Hakemuksesta peritään 70 euron maksu, jos perheettömän hakijan kuukausittaiset käyttövarat ovat ylittävät 700 euron rajapyykin.

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: atype

Filename: layouts/footer_lakineuvo.php

Line Number: 2

Ajankohtaista

02.10.2016
OTM, lupalakimies Theresa Bergroth-Penttilä jälleen palveluksessasi

04.07.2016
Olemme lomalla heinäkuun loppuun saakka

18.01.2016
Muutos puhelin- ja faksinumeroissa - 010-alkuiset numerot poistuneet käytöstä


Katso kaikki ajankohtaiset >


 

Oliko lakineuvosta apua?
Jäikö jokin askarruttaan Sinua...

Ota yhteyttä ja kysy neuvoa!

 Vastuunrajoituslauseke

Näiden sivujen artikkelit ja lakineuvot ovat yleisiä oikeusohjeita, jotka eivät sovellu sellaisenaan käytettäväksi yksittäis-tapauksessa.

Laki- tai vero-ongelmassa on aina syytä kääntyä asianajajan puoleen.

Asianajotoimisto Talviaro Oy, asianajaja Mika Talviaro tai lakineuvo.fi eivät vastaa artikkeleiden tai lakineuvojen puutteellisuuksista tai virheellisyyksistä.Lakineuvopuhelin Offline
Vastuunrajoitus | Julkaisija ja vastaava toimittaja | Hyvä asianajajatapa
© Asianajotoimisto Talviaro Oy